• Udruga Belica

Sunday, 17 April 2011 12:34

10. Ocjenjivački susret vinara Kastavšćine

Kastav 12.04.2015

Sve je počelo kao ideja da malo vidimo čije je vino najbolje da se možemo nacjetat i međusobno, a sve sa ciljem da radimo što bolja i kvalitetnija vina.Prve susrete i ocjenjivanje vina smo imali 2004. I 2005. va konobe Željka Mulca sami smo bili ocjenjivačka ekipa ,a nekoliko puta pomogle su ocjenjivat i naše žene. Vidjevši da bi trebali poći korak dalje krenuli smo u organizaciju 1.Ocjenjivačkog susreta vinara Kastavšćine 2006. godine. Glavni savjetnik i jedan od ključnih organizatora je bio naš somelijer i ugostitelj Nenad Kukurin, a pored njega glavnu potporu i prostor za sastnke su dali i Ivica Nemec i Berislav Srdoč u svojim konobama. Od tog prvog susreta pa sve do danas kroz komisije za ocjenjivanje je prošlo između 33 i 64 uzoraka vina, a svake godine se natječe oko 25 do 35  vinara članova naše udruge. Vinari se natječu u 5 kategorija vina te u bjelim i crnim vinima. Pema ocjenama komisija koje su svake godine ocjenjivale evidentan je porast kvalitete predloženih uzoraka , a to se vidi i po podatku da smo prvih godina imali i po 15 – ak diskvalificiranih, a na ovom 10 – om susretu imamo samo 6 diskvalificirana.

Nama posebno draga je naša Belica koja je ove godine zastupljena sa čak 13 uzoraka , a što je izravni utjecaj našeg programa Revitalizacije vinogradarstva i vinarstva Kastafšćine. Također posebno veseli i podatak da se je na ovogodišnjem natjecanju pojavio i znatan broj mladih vinogradara i vinara koji se ravnopravno takmiče sa starijim iskusnijim vinarima, prvenstveno koristeći znanja stečena kroz edukacijska predavanja i školu za zvanje vinar vinogradar. Kvaliteta ovogodišnjih ocjenjivanih vina se vidi i po tome da imamo 4 zlatne medalje i to 3 u kategoriji Belica što posebno veseli i  1 u kategoriji domaće uzgojeno grožđe malvazija. Čak 27 srebrnih medalja govori o ujednačenosti upotrebe znanja u podrumu, a isto tako daje nadu da će nekoliko tih srebra biti pretočeno u zlato iduće godine. Treba svakako spomenuti i 19  osvajača brončanih priznanja te 8 priznanja za sudjelovanje.Na kraju moram posebno zahvaliti našim ocjenjivačima Tomislavu Pavlešiću enologu, Darku Baretiću somelijeru, Nini Jurinjak enologinji, Patriciji Rumac enologinji i Toniju Babiću enologu.
Treba ovdje spomenuti i predsjednika ocjenjivačkog suda Nenada Kukurina.  Da bi ova naša fešta bila kompletirana za ugostiteljsku ponudu se je pobrinula oštarija Fortica.

Predsjednik udruge
Radenko Srdoč

Kuća Belice

Ponuda turističkog sadržaja posjet "KUĆA BELICE" u Kastvu.

Obilazak individualnih posjetitelja u sklopu Kuće Belice sa postavom koju vodi educirani stručni suradnik.Prezentacija prikazanih povijesnih izložaka, te prezentacija Belice u prostoru Bačvarije, koja je u sklopu kuće.

Organizirane skupine posjetitelja u grupama preko 10 po najavi na kontakt telefon i van radnog vremena.

Radno vrijeme:

Četvrtak 17.00 do 21.00
Petak 17.00 do 21.00
Subota 17.00 do 21.00
Nedjelja 17.00 do 21.00

Kontakt telefon:  091 622 7921

Copyright © 2019 Udruga Belica. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.