• Udruga Belica

Sunday, 17 April 2011 12:34

10. Ocjenjivački susret vinara Kastavšćine

Kastav 12.04.2015

Sve je počelo kao ideja da malo vidimo čije je vino najbolje da se možemo nacjetat i međusobno, a sve sa ciljem da radimo što bolja i kvalitetnija vina.Prve susrete i ocjenjivanje vina smo imali 2004. I 2005. va konobe Željka Mulca sami smo bili ocjenjivačka ekipa ,a nekoliko puta pomogle su ocjenjivat i naše žene. Vidjevši da bi trebali poći korak dalje krenuli smo u organizaciju 1.Ocjenjivačkog susreta vinara Kastavšćine 2006. godine. Glavni savjetnik i jedan od ključnih organizatora je bio naš somelijer i ugostitelj Nenad Kukurin, a pored njega glavnu potporu i prostor za sastnke su dali i Ivica Nemec i Berislav Srdoč u svojim konobama. Od tog prvog susreta pa sve do danas kroz komisije za ocjenjivanje je prošlo između 33 i 64 uzoraka vina, a svake godine se natječe oko 25 do 35  vinara članova naše udruge. Vinari se natječu u 5 kategorija vina te u bjelim i crnim vinima. Pema ocjenama komisija koje su svake godine ocjenjivale evidentan je porast kvalitete predloženih uzoraka , a to se vidi i po podatku da smo prvih godina imali i po 15 – ak diskvalificiranih, a na ovom 10 – om susretu imamo samo 6 diskvalificirana.

Nama posebno draga je naša Belica koja je ove godine zastupljena sa čak 13 uzoraka , a što je izravni utjecaj našeg programa Revitalizacije vinogradarstva i vinarstva Kastafšćine. Također posebno veseli i podatak da se je na ovogodišnjem natjecanju pojavio i znatan broj mladih vinogradara i vinara koji se ravnopravno takmiče sa starijim iskusnijim vinarima, prvenstveno koristeći znanja stečena kroz edukacijska predavanja i školu za zvanje vinar vinogradar. Kvaliteta ovogodišnjih ocjenjivanih vina se vidi i po tome da imamo 4 zlatne medalje i to 3 u kategoriji Belica što posebno veseli i  1 u kategoriji domaće uzgojeno grožđe malvazija. Čak 27 srebrnih medalja govori o ujednačenosti upotrebe znanja u podrumu, a isto tako daje nadu da će nekoliko tih srebra biti pretočeno u zlato iduće godine. Treba svakako spomenuti i 19  osvajača brončanih priznanja te 8 priznanja za sudjelovanje.Na kraju moram posebno zahvaliti našim ocjenjivačima Tomislavu Pavlešiću enologu, Darku Baretiću somelijeru, Nini Jurinjak enologinji, Patriciji Rumac enologinji i Toniju Babiću enologu.
Treba ovdje spomenuti i predsjednika ocjenjivačkog suda Nenada Kukurina.  Da bi ova naša fešta bila kompletirana za ugostiteljsku ponudu se je pobrinula oštarija Fortica.

Predsjednik udruge
Radenko Srdoč

Copyright © 2019 Udruga Belica. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.