• Udruga Belica

    Saturday, 16 April 2011 19:13
  • Fotogalerija info

    Sunday, 17 April 2011 12:33
  • Videogalerija info

    Sunday, 17 April 2011 12:34

Savjeti vinogradarima 15.03,2015.

 

- Zimsko prskanje mo┼że se provesti od kraja vegetacije,pa do o┼żujka odnosno do pred kretanje vegetacije. Provodimo ga ,jer na biljkama prezimljava ─Źitav niz bolesti i ┼ítetnika.

 

- Na vinovoj lozi crna pjegavost ( Phomopsis spp.), pepelnica i plamenja─Źa,grinje.
- Na ko┼íti─Źavim vo─çkama prezimljavaju : kovr─Źavost li┼í─ça bresaka (Taphrina deformans), roga─Ź ┼íljive (Taprina prunis) i ┼íupljikavost li┼í─ça (Clasterosporium carpophilum).
- Na jezi─Źavom... vo─çu prezimljava uzro─Źnik krastavosti (Venturia spp.).
- Na maslinama paunovo oko ( Cycloconium oleoginum). Tako─Ĺer ispod kore, u udubinama, u rak ranama ili pupovima prezimljavaju mnogi ┼ítetnici ÔÇô lisne u┼íi, ┼ítitaste u┼íi, jabu─Źni savija─Ź....
- Zimsko prskanje treba provesti na dan bez oborina, vjetra i kada temperature budu veće od 10 ˚C. Za prskanje se upotrebljavaju bakreni preparati Cuprablau Z ( 0,8 %), Bordoška juha (0,5 %), Champion, Neoram WG (0,5 %) , Nordox (0,2 %).
- Od mineralnih ulja koristimo Modro ulje 2-3 %, Crveno ulje 2-3 % ( oba preparata su istovremeno akaricidi, fungicidi i insekticidi) te Svjetlo mineralno ulje 3-4 % (crveni pauk, štitaste uši).

 

Va┼żno je biljku dobro okupati radi ve─çe pokrovnosti. Zimsko tretiranje treba ponoviti za 14 dana od prvog tretiranja.

 

Patricia Rumac bacc.ing.agr- vinarstva

PREPORUKE VINOGRADARIMA 29.05.2014

ŠTETE OD TUČE

Ukoliko je vinova loza stradala od tu─Źe obavljamo poja─Źanu za┼ítitu od bolesti i ako je vinova loza izgubila mnogo li┼í─ça, nastojimo sa─Źuvati ┼íto vi┼íe novog li┼í─ça iz zaperaka! MIKAL PREMIUM F (protiv plamenja─Źe Plasmora viticola  ) te FALCON (protiv pepelnice Uncinula necator, oidium ) UZ DODATAK OKVA┼áIVA─îA.

Na┼żalost, ┼ítetno djelovanje tu─Źe prenosi se i u slijede─çu godinu, jer o┼íte─çeni trsovi imaju smanjenu otpornost na niske temperature i smanjen potencijal rodnosti! Loza o┼íte─çena od tu─Źe koja se osta...vlja kod rezidbe na nove lucnjeve i reznike, lako se lomi kod vezanja a neizbje┼żno ima na sebi i o┼íte─çenih rodnih pupova. Zato pri rezidbi moramo po mogu─çnosti birati ┼íto manje o┼íte─çene rozgve i ostavljati dulje lucnjeve. Ukoliko je loza osobito jako stradala od tu─Źe i te┼íko je prona─çi manje o┼íte─çenu rozgvu na rod (lucanj), mo┼żemo obaviti i kombiniranu rezidbu , odnosno ostaviti stare lucnjeve i na njima nekoliko novih lucnjeva i reznika.

U toj godini treba posebnu pa┼żnju posvetiti plijevljenju, kako bismo osigurali prigojno i rodno drvo za, idu─çu godinu! I na kraju, moramo napomenuti da velike ┼ítete mogu nastati kad tu─Źa zahvati mladi vinograd u osnivanju, posebno u drugoj vegetacijskoj godini kad smo ve─ç izabrali mladice za budu─çe stablo, a one su ve─ç dovoljno visoke! Ako su te mladice znatno o┼íte─çene od tu─Źe moram ih idu─çeg prolje─ça u rezidbi vratiti (orezati) natrag na dva i formirati nove mladice za stablo. Na taj na─Źin smo godinu dana u zaostatku, ali ukoliko bismo ostavili ozlije─Ĺenu rozgvu za stablo, ono ne bi zbog ozlije─Ĺenih provodnih snopova moglo hraniti trs pod optere─çenjem.

No, u takvom slu─Źaju ima metoda kad ne moramo izgubiti vegetacijsku godinu, a sastoji se u slijede─çem: novoizraslu mladicu (jednu) koju smo odabrali za budu─çe stablo, pinciramo ─Źim izraste preko glavne ┼żice, a od isprovociranih izraslih zaperaka odaberemo samo dva najpovoljnija polo┼żena za budu─çe krakove (ili tri za trokrak) te sve preostale odstranimo. Naravno, to ne preporu─Źujemo kod slabijih trsova, jer nisu jo┼í razvili dovoljno jak korijenov sustav.

PO┼ŻELJNO JE PRIMJENIT I AKTIVATORE RASTA DA SE BILJKA ─îIM BR┼ŻE OPORAVI OD ┼áTETE. SAVJETE I PREPARATE POTRA┼ŻITE KOD NAS,

VA┼á A┬şE CENTAR DEMETRA.

Poštovani vinogradari,

 

U vinogradima je u tijeku rezidba vinove loze. Radi smanjenja infektivnog potencijala uzro─Źnika bolesti i smanjenja populacije prezimljuju─çih stadija ┼ítetnika orezanu rozgvu obavezno uklonite iz vinograda i uz adekvatne mjere opreza spalite.
S po─Źetkom bubrenja pupova i kretanja vegetacije bit ─çe potrebno izvr┼íiti prvu za┼ítitu. Osnovni problemi koji se jave u po─Źetku razvoja vinove loze su uzro─Źnici crne pjegavosti (Phomopsis spp.) i pepelnice (Erysiphe necator). Mogu─çe je o─Źekivati i pojavu bakterioza na mjestima reza, grinja uzro─Źnika akarinoze (Calepitrimerus vitis) i erinoze(Eriophies vitis). Pregledom vinograda svakako je potrebno utvrditi i nazo─Źnost jaja crvenog vo─çnog pauka.

Zaštitite svoj vinograd tretiranjem:

- CRVENIM ULJEM (KOJE IMA TROSTRUKO DJELOVANJE),nakon zaštite Crvenim uljem koristite

- BAKRENA SREDSTVA UZ DODATAK TEKU─ćEG SUMPORA.

 

SREDSTVA I SAVJETE POTRA┼ŻITE KOD NAS,

Agro ÔÇô eno centar Demetra, Cesta dalm. Brigada 9, Matulji

vl.Patricia Rumac

ZIMSKA ZA┼áTITA VINOGRADA I VO─ćNJAKA

Dragi vinogradari,

- Zimsko  prskanje  mo┼że  se  provesti  od  kraja  vegetacije,pa  do  o┼żujka  odnosno  do  pred kretanje vegetacije. Provodimo ga ,jer na biljkama prezimljava ─Źitav niz bolesti i ┼ítetnika.

Na vinovoj lozi crna pjegavost ( Phomopsis spp.), pepelnica i plamenja─Źa,grinje.

Na  ko┼íti─Źavim  vo─çkama prezimljavaju :  kovr─Źavost li┼í─ça bresaka (Taphrina deformans),

roga─Ź ┼íljive (Taprina pruni) i ┼íupljikavost li┼í─ça (Clasterosporium carpophilum).

Na jezi─Źavom vo─çu prezimljava uzro─Źnik krastavosti (Venturia spp.).

Na  maslinama  paunovo  oko  (  Cycloconium  oleoginum).  Tako─Ĺer  ispod  kore,  u udubinama, u rak ranama ili  pupovima prezimljavaju mnogi  ┼ítetnici ÔÇô lisne u┼íi,  ┼ítitaste u┼íi, jabu─Źni savija─Ź....

- Zimsko prskanje treba provesti na dan bez oborina, vjetra i kada temperature budu ve─çe od 10 ╦ÜC. Za prskanje se upotrebljavaju bakreni preparati Cuprablau Z ( 0,8 %), Bordo┼íka juha (0,5 %), Champion, Neoram WG (0,5 %) , Nordox (0,2 %). Od  mineralnih  ulja  koristimo  Modro  ulje  2┬ş3  %,  Crveno  ulje  2┬ş3  %  (  oba  preparata  su istovremeno akaricidi, fungicidi i insekticidi) te Svjetlo mineralno ulje 3┬ş4 % (crveni pauk, ┼ítitaste u┼íi). Va┼żno je biljku dobro okupati radi ve─çe pokrovnosti. Zimsko tretiranje treba ponoviti za 14 dana od prvog tretiranja.

Dragi ─Źlanovi Udruge Belica,

evo sa zadovoljstvom vas obavještavam da smo uspjeli oformit ove stranice savjetodavnog karaktera sa ciljem bolje informiranosti a sve vezano za zaštitu vinograda od bolesti i štetnika.

Na ovom linku moći ćete redovito pratiti moje izvještaje i preporuke.

 

27.5.2013 SAVJET I PREPORUKA VINOGRADARIMA :

 

Prilikom izra┼żenog ki┼ínog perioda kao ┼íto je ovaj posljednji od 20-26.05.2013 postoji mogu─çnost zaraze Plamenja─Źom (plasmopara viticola).

Oni koji su izvr┼íili za┼ítitu protiv plamenja─Źe prije 10 dana vrijeme je za jo┼í jedno tretiranje zbog iznimno osjetljivog razdoblja i meteorolo┼íki nestabilnog.

Potrebno je izvr┼íiti za┼ítitu sa preparatom na bazi metalaksila-M i folpeta, trgova─Źkog naziva (Ridomil gold combi 45 wg) ili sl. te obavezno u ovoj fazi kad su mladice u intenzivnom porastu tretirati i sa sredstvom na bazi sumpora preventivno djelovanje na pepelnicu (Chromosul, Sumpor 80 sc)

 

- Ridomil gold combi 45 wg + Sumpor sc 80

Za one koji ┼żele malo vi┼íe saznati o Ridomilu ; Djelatna tvar metalaksil-M se odlikuje iznimno dobrom pokretljivo┼í─çu u biljnim provodnim snopovima (uglavnom pokretljivo┼í─çu prema gore). Samim time prati rast biljke premje┼ítanjem u novoizrasle biljne organe. Rezidualno djelovanje je me─Ĺu najdu┼żim u usporedbi s ostalim peronosporicidima. Tako─Ĺer je poznato da posjeduje najdu┼żi period kurativnog djelovanja, iako se radi antirezistentne strategije, preporu─Źuje primjena u preventivi.

Djelatna tvar mankozeb djeluje povr┼íinski te spre─Źava pojavu infekcije djeluju─çi na vi┼íe mjesta u fiziologiji gljivica i zahvaljuju─çi tome je odli─Źan partner metalaksilu-M zbog spre─Źavanja pojave rezistentnosti plamenja─Źe, ali i zbog pro┼íirenja spektra na neke druge bolesti.

Sve pripravke, program za┼ítite i savjete mo┼żete prona─ç u Agro-eno centru Demetra

 

Patricia Rumac, bacc.ing.agr- vinarstva

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 NOVA OBJAVA 11.lipnja 2013.

Dragi vinogradari,

Phomopsis viticola, ÔÇťcrna pjegavostÔÇŁ - bolest koja se mo┼że vidjeti posljednjih dana u nekim od na┼íim vinogradima.

Uzro─Źnik bolesti patogena je gljivica koja prezimi u staroj rozgvi na trsu ili u ostacima rozgve na tlu. Crne to─Źkice (piknidi) izvor su zaraze. Po─Źinju se formirati u prolje─çe s temperaturama iznad 10┬║ C. Piknidi sadr┼że velik broj spora (konidija) koje ┼íire infekciju, a raznosi ih vjetar, ki┼íne kapi ili kukci. Razvijaju se do kasnog ljeta, a idealni uvjeti za infekciju su visoka vlaga zraka i temperature 20-23┬║C. U prolje─çe spore napadaju mladicu, klijaju i prodiru u tkivo. Naj─Źe┼í─çe napada samo sedam donjih internodija izboja, ako ste u svojom vinogradu primjetili crnu pjegavost jo┼í mo┼żete ne┼íto poduzeti potrebno je tretiranje Antracolom WG 70.

Po─Źetkom cvatnje loza ulazi u kriti─Źnu fazu za razvoj pepelnice , obi─Źno prvo napada cvjetove i bobice koje se dodiruju. Na napadnutim cvjetovima i bobicama najprije se formira micelij koji se lako mo┼że zamjenit sa plamenja─Źom, zato je potrebno prije cvatnje primjenit sistemik

TOPAS + RIDOMIL GOLD COMBI (plamenja─Źa) koji ─çe imati djelovanje do kraje cvatnje da se ne ometa oplodnja.

Sve pripravke, program za┼ítite i savjete mo┼żete prona─çi u Agro-eno centru Demetra.

 

Patricia Rumac, bacc.ing.agr- vinarstva

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

NOVA OBJAVA 20.06.2013

Dragi vinogradari,

U na┼íim vinogradima cvatnja je pri kraju ili je ve─ç zavr┼íila, zato je sada potrebno izvr┼íiti ponovnu za┼ítitu od Pepelnice (Erysiphe necator,syn. Unicula necator). U razdoblju tijekom cvatnje i neposredno nakon nje mo┼że do─çi do zaraze pepelnicom jer za njezin razvoj ne trebaju kapi vode razmno┼żava se ve─ç pri relativnoj vlazi zraka od 30%.

Optimalni uvjeti za razvoj pepelnice su topli i sparni dani (25-35┬░C uz relativnu vla┼żnost zraka >60%) s ne┼íto hladnijim no─çima, bez oborina i s laganim vjetrovima.

Protiv pepelnice preporu─Źamo primijeniti pripravke na osnovi Penkonazola i Prokvinazida,sa dodatkom sumpora da bi produ┼żili djelovanje.

TOPAS ili TALENDO/TEKU─ćI SUMPOR SC + PERGADO MZ (na bazi manipropamida)- plamenja─Źa

Sve pripravke, program za┼ítite i savjete mo┼żete prona─çi u Agro-eno centru Demetra.

Patricia Rumac, bacc.ing.agr- vinarstva

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

NOVA OBJAVA 06.07.2013

SAVJET VINOGRADARIMA 6.7.2013

Posljednjih dana stvoreni su uvjeti za razvoj pepelnice (Uncinula necator), preporuka vinogradarima da se krene u intenzivnu zaštitu od pepelnice sa preparatima na bazi prokinazida (Talendo, Topas) ili spiroksamina, tebukonazola i triadimenola (Falcon EC 460).

U kombinaciji :

Topas + SUMPOR SC 80 / Chromosul - DOBIVATE NEPROBOJNI ŠTIT ZA PEPELNICU.

 

Na sortama sklonim pepelnici i u vinogradima koji su joj skloni izme─Ĺu dva prskanja dobro je primijeniti i sumporenje vinograda Sumpornim pra┼íivom.

Sve pripravke, i savjete mo┼żete prona─çi u Agro-eno centru Demetra.

Patricia Rumac, bacc.ing.agr- vinarstva

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

NOVA OBJAVA 23.07.2013

Savjeti vinogradarima, 23.07.2013

Vremenski uvjeti tijekom protekla dva tjedna pogodovali su ┼íirenju uzro─Źnika najzna─Źajnije bolesti vinove loze,pepelnice (Uncinula necator).

U vinogradima s osjetljivim sortama, te na lokalitetima pogodnim za ┼íirenje pepelnice, upotrebite Postalon, Talendo EC, Falcon 460 EC uz dodatak okva┼íiva─Źa za bolje prijanjanje posebnu pa┼żnju posvetiti kvalitetnom ┼íkropljenju zone grozda. Izme─Ĺu dva tretiranja potrebno je zapra┼íivati vinovu lozu sumpornim prahom.

Vinograde bez karakteristi─Źnih simptoma bolesti preporu─Źujemo preventivno za┼ítititi pripravcima naosnovi bakra uz dodatak sumpornih pripravaka. Za┼ítitu obavite tijekom ranog jutra ili u ve─Źernjim satima, kad su temperature ni┼że.

arhiva_artikala
foto_arhiva
video_arhiva

Ku─ça Belice

Ponuda turisti─Źkog sadr┼żaja posjet "KU─ćA BELICE" u Kastvu.

Obilazak individualnih posjetitelja u sklopu Ku─çe Belice sa postavom koju vodi educirani stru─Źni suradnik.Prezentacija prikazanih povijesnih izlo┼żaka, te prezentacija Belice u prostoru Ba─Źvarije, koja je u sklopu ku─çe.

Organizirane skupine posjetitelja u grupama preko 10 po najavi na kontakt telefon i van radnog vremena.

Radno vrijeme:

─îetvrtak 17.00 do 21.00
Petak 17.00 do 21.00
Subota 17.00 do 21.00
Nedjelja 17.00 do 21.00

 

Kontakt telefon:  091 622 7921


 

demetra

15.09.2014 - Vinifikacija
Ponuda ENOLOŠKOG programa za sezonu 2014

Od sada nadalje u ovom polju mo─çi ─çete vidjeti svaku novu obavijest koju nam proslijede iz Demetre.Sve obavijesti biti ─çe sortirane prema datumima kako bi lako mogli pratiti svaku novost. Dovoljno je da kliknete na tekst ispod datuma i direktno Vas vodimo na tra┼żenu stranicu.Hvala!

Copyright © 2019 Udruga Belica. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Top