• Udruga Belica

    Saturday, 16 April 2011 19:13
  • Fotogalerija info

    Sunday, 17 April 2011 12:33
  • Videogalerija info

    Sunday, 17 April 2011 12:34

Savjeti vinogradarima 15.03,2015.

 

- Zimsko prskanje mo┼że se provesti od kraja vegetacije,pa do o┼żujka odnosno do pred kretanje vegetacije. Provodimo ga ,jer na biljkama prezimljava ─Źitav niz bolesti i ┼ítetnika.

 

- Na vinovoj lozi crna pjegavost ( Phomopsis spp.), pepelnica i plamenja─Źa,grinje.
- Na ko┼íti─Źavim vo─çkama prezimljavaju : kovr─Źavost li┼í─ça bresaka (Taphrina deformans), roga─Ź ┼íljive (Taprina prunis) i ┼íupljikavost li┼í─ça (Clasterosporium carpophilum).
- Na jezi─Źavom... vo─çu prezimljava uzro─Źnik krastavosti (Venturia spp.).
- Na maslinama paunovo oko ( Cycloconium oleoginum). Tako─Ĺer ispod kore, u udubinama, u rak ranama ili pupovima prezimljavaju mnogi ┼ítetnici ÔÇô lisne u┼íi, ┼ítitaste u┼íi, jabu─Źni savija─Ź....
- Zimsko prskanje treba provesti na dan bez oborina, vjetra i kada temperature budu veće od 10 ˚C. Za prskanje se upotrebljavaju bakreni preparati Cuprablau Z ( 0,8 %), Bordoška juha (0,5 %), Champion, Neoram WG (0,5 %) , Nordox (0,2 %).
- Od mineralnih ulja koristimo Modro ulje 2-3 %, Crveno ulje 2-3 % ( oba preparata su istovremeno akaricidi, fungicidi i insekticidi) te Svjetlo mineralno ulje 3-4 % (crveni pauk, štitaste uši).

 

Va┼żno je biljku dobro okupati radi ve─çe pokrovnosti. Zimsko tretiranje treba ponoviti za 14 dana od prvog tretiranja.

 

Patricia Rumac bacc.ing.agr- vinarstva

PREPORUKE VINOGRADARIMA 29.05.2014

ŠTETE OD TUČE

Ukoliko je vinova loza stradala od tu─Źe obavljamo poja─Źanu za┼ítitu od bolesti i ako je vinova loza izgubila mnogo li┼í─ça, nastojimo sa─Źuvati ┼íto vi┼íe novog li┼í─ça iz zaperaka! MIKAL PREMIUM F (protiv plamenja─Źe Plasmora viticola  ) te FALCON (protiv pepelnice Uncinula necator, oidium ) UZ DODATAK OKVA┼áIVA─îA.

Na┼żalost, ┼ítetno djelovanje tu─Źe prenosi se i u slijede─çu godinu, jer o┼íte─çeni trsovi imaju smanjenu otpornost na niske temperature i smanjen potencijal rodnosti! Loza o┼íte─çena od tu─Źe koja se osta...vlja kod rezidbe na nove lucnjeve i reznike, lako se lomi kod vezanja a neizbje┼żno ima na sebi i o┼íte─çenih rodnih pupova. Zato pri rezidbi moramo po mogu─çnosti birati ┼íto manje o┼íte─çene rozgve i ostavljati dulje lucnjeve. Ukoliko je loza osobito jako stradala od tu─Źe i te┼íko je prona─çi manje o┼íte─çenu rozgvu na rod (lucanj), mo┼żemo obaviti i kombiniranu rezidbu , odnosno ostaviti stare lucnjeve i na njima nekoliko novih lucnjeva i reznika.

U toj godini treba posebnu pa┼żnju posvetiti plijevljenju, kako bismo osigurali prigojno i rodno drvo za, idu─çu godinu! I na kraju, moramo napomenuti da velike ┼ítete mogu nastati kad tu─Źa zahvati mladi vinograd u osnivanju, posebno u drugoj vegetacijskoj godini kad smo ve─ç izabrali mladice za budu─çe stablo, a one su ve─ç dovoljno visoke! Ako su te mladice znatno o┼íte─çene od tu─Źe moram ih idu─çeg prolje─ça u rezidbi vratiti (orezati) natrag na dva i formirati nove mladice za stablo. Na taj na─Źin smo godinu dana u zaostatku, ali ukoliko bismo ostavili ozlije─Ĺenu rozgvu za stablo, ono ne bi zbog ozlije─Ĺenih provodnih snopova moglo hraniti trs pod optere─çenjem.

No, u takvom slu─Źaju ima metoda kad ne moramo izgubiti vegetacijsku godinu, a sastoji se u slijede─çem: novoizraslu mladicu (jednu) koju smo odabrali za budu─çe stablo, pinciramo ─Źim izraste preko glavne ┼żice, a od isprovociranih izraslih zaperaka odaberemo samo dva najpovoljnija polo┼żena za budu─çe krakove (ili tri za trokrak) te sve preostale odstranimo. Naravno, to ne preporu─Źujemo kod slabijih trsova, jer nisu jo┼í razvili dovoljno jak korijenov sustav.

PO┼ŻELJNO JE PRIMJENIT I AKTIVATORE RASTA DA SE BILJKA ─îIM BR┼ŻE OPORAVI OD ┼áTETE. SAVJETE I PREPARATE POTRA┼ŻITE KOD NAS,

VA┼á A┬şE CENTAR DEMETRA.

Poštovani vinogradari,

 

U vinogradima je u tijeku rezidba vinove loze. Radi smanjenja infektivnog potencijala uzro─Źnika bolesti i smanjenja populacije prezimljuju─çih stadija ┼ítetnika orezanu rozgvu obavezno uklonite iz vinograda i uz adekvatne mjere opreza spalite.
S po─Źetkom bubrenja pupova i kretanja vegetacije bit ─çe potrebno izvr┼íiti prvu za┼ítitu. Osnovni problemi koji se jave u po─Źetku razvoja vinove loze su uzro─Źnici crne pjegavosti (Phomopsis spp.) i pepelnice (Erysiphe necator). Mogu─çe je o─Źekivati i pojavu bakterioza na mjestima reza, grinja uzro─Źnika akarinoze (Calepitrimerus vitis) i erinoze(Eriophies vitis). Pregledom vinograda svakako je potrebno utvrditi i nazo─Źnost jaja crvenog vo─çnog pauka.

Zaštitite svoj vinograd tretiranjem:

- CRVENIM ULJEM (KOJE IMA TROSTRUKO DJELOVANJE),nakon zaštite Crvenim uljem koristite

- BAKRENA SREDSTVA UZ DODATAK TEKU─ćEG SUMPORA.

 

SREDSTVA I SAVJETE POTRA┼ŻITE KOD NAS,

Agro ÔÇô eno centar Demetra, Cesta dalm. Brigada 9, Matulji

vl.Patricia Rumac

ZIMSKA ZA┼áTITA VINOGRADA I VO─ćNJAKA

Dragi vinogradari,

- Zimsko  prskanje  mo┼że  se  provesti  od  kraja  vegetacije,pa  do  o┼żujka  odnosno  do  pred kretanje vegetacije. Provodimo ga ,jer na biljkama prezimljava ─Źitav niz bolesti i ┼ítetnika.

Na vinovoj lozi crna pjegavost ( Phomopsis spp.), pepelnica i plamenja─Źa,grinje.

Na  ko┼íti─Źavim  vo─çkama prezimljavaju :  kovr─Źavost li┼í─ça bresaka (Taphrina deformans),

roga─Ź ┼íljive (Taprina pruni) i ┼íupljikavost li┼í─ça (Clasterosporium carpophilum).

Na jezi─Źavom vo─çu prezimljava uzro─Źnik krastavosti (Venturia spp.).

Na  maslinama  paunovo  oko  (  Cycloconium  oleoginum).  Tako─Ĺer  ispod  kore,  u udubinama, u rak ranama ili  pupovima prezimljavaju mnogi  ┼ítetnici ÔÇô lisne u┼íi,  ┼ítitaste u┼íi, jabu─Źni savija─Ź....

- Zimsko prskanje treba provesti na dan bez oborina, vjetra i kada temperature budu ve─çe od 10 ╦ÜC. Za prskanje se upotrebljavaju bakreni preparati Cuprablau Z ( 0,8 %), Bordo┼íka juha (0,5 %), Champion, Neoram WG (0,5 %) , Nordox (0,2 %). Od  mineralnih  ulja  koristimo  Modro  ulje  2┬ş3  %,  Crveno  ulje  2┬ş3  %  (  oba  preparata  su istovremeno akaricidi, fungicidi i insekticidi) te Svjetlo mineralno ulje 3┬ş4 % (crveni pauk, ┼ítitaste u┼íi). Va┼żno je biljku dobro okupati radi ve─çe pokrovnosti. Zimsko tretiranje treba ponoviti za 14 dana od prvog tretiranja.

Dragi ─Źlanovi Udruge Belica,

evo sa zadovoljstvom vas obavještavam da smo uspjeli oformit ove stranice savjetodavnog karaktera sa ciljem bolje informiranosti a sve vezano za zaštitu vinograda od bolesti i štetnika.

Na ovom linku moći ćete redovito pratiti moje izvještaje i preporuke.

 

27.5.2013 SAVJET I PREPORUKA VINOGRADARIMA :

 

Prilikom izra┼żenog ki┼ínog perioda kao ┼íto je ovaj posljednji od 20-26.05.2013 postoji mogu─çnost zaraze Plamenja─Źom (plasmopara viticola).

Oni koji su izvr┼íili za┼ítitu protiv plamenja─Źe prije 10 dana vrijeme je za jo┼í jedno tretiranje zbog iznimno osjetljivog razdoblja i meteorolo┼íki nestabilnog.

Potrebno je izvr┼íiti za┼ítitu sa preparatom na bazi metalaksila-M i folpeta, trgova─Źkog naziva (Ridomil gold combi 45 wg) ili sl. te obavezno u ovoj fazi kad su mladice u intenzivnom porastu tretirati i sa sredstvom na bazi sumpora preventivno djelovanje na pepelnicu (Chromosul, Sumpor 80 sc)

 

- Ridomil gold combi 45 wg + Sumpor sc 80

Za one koji ┼żele malo vi┼íe saznati o Ridomilu ; Djelatna tvar metalaksil-M se odlikuje iznimno dobrom pokretljivo┼í─çu u biljnim provodnim snopovima (uglavnom pokretljivo┼í─çu prema gore). Samim time prati rast biljke premje┼ítanjem u novoizrasle biljne organe. Rezidualno djelovanje je me─Ĺu najdu┼żim u usporedbi s ostalim peronosporicidima. Tako─Ĺer je poznato da posjeduje najdu┼żi period kurativnog djelovanja, iako se radi antirezistentne strategije, preporu─Źuje primjena u preventivi.

Djelatna tvar mankozeb djeluje povr┼íinski te spre─Źava pojavu infekcije djeluju─çi na vi┼íe mjesta u fiziologiji gljivica i zahvaljuju─çi tome je odli─Źan partner metalaksilu-M zbog spre─Źavanja pojave rezistentnosti plamenja─Źe, ali i zbog pro┼íirenja spektra na neke druge bolesti.

Sve pripravke, program za┼ítite i savjete mo┼żete prona─ç u Agro-eno centru Demetra

 

Patricia Rumac, bacc.ing.agr- vinarstva

agroeno.demetra@gmail.com

 NOVA OBJAVA 11.lipnja 2013.

Dragi vinogradari,

Phomopsis viticola, ÔÇťcrna pjegavostÔÇŁ - bolest koja se mo┼że vidjeti posljednjih dana u nekim od na┼íim vinogradima.

Uzro─Źnik bolesti patogena je gljivica koja prezimi u staroj rozgvi na trsu ili u ostacima rozgve na tlu. Crne to─Źkice (piknidi) izvor su zaraze. Po─Źinju se formirati u prolje─çe s temperaturama iznad 10┬║ C. Piknidi sadr┼że velik broj spora (konidija) koje ┼íire infekciju, a raznosi ih vjetar, ki┼íne kapi ili kukci. Razvijaju se do kasnog ljeta, a idealni uvjeti za infekciju su visoka vlaga zraka i temperature 20-23┬║C. U prolje─çe spore napadaju mladicu, klijaju i prodiru u tkivo. Naj─Źe┼í─çe napada samo sedam donjih internodija izboja, ako ste u svojom vinogradu primjetili crnu pjegavost jo┼í mo┼żete ne┼íto poduzeti potrebno je tretiranje Antracolom WG 70.

Po─Źetkom cvatnje loza ulazi u kriti─Źnu fazu za razvoj pepelnice , obi─Źno prvo napada cvjetove i bobice koje se dodiruju. Na napadnutim cvjetovima i bobicama najprije se formira micelij koji se lako mo┼że zamjenit sa plamenja─Źom, zato je potrebno prije cvatnje primjenit sistemik

TOPAS + RIDOMIL GOLD COMBI (plamenja─Źa) koji ─çe imati djelovanje do kraje cvatnje da se ne ometa oplodnja.

Sve pripravke, program za┼ítite i savjete mo┼żete prona─çi u Agro-eno centru Demetra.

 

Patricia Rumac, bacc.ing.agr- vinarstva

agroeno.demetra@gmail.com

NOVA OBJAVA 20.06.2013

Dragi vinogradari,

U na┼íim vinogradima cvatnja je pri kraju ili je ve─ç zavr┼íila, zato je sada potrebno izvr┼íiti ponovnu za┼ítitu od Pepelnice (Erysiphe necator,syn. Unicula necator). U razdoblju tijekom cvatnje i neposredno nakon nje mo┼że do─çi do zaraze pepelnicom jer za njezin razvoj ne trebaju kapi vode razmno┼żava se ve─ç pri relativnoj vlazi zraka od 30%.

Optimalni uvjeti za razvoj pepelnice su topli i sparni dani (25-35┬░C uz relativnu vla┼żnost zraka >60%) s ne┼íto hladnijim no─çima, bez oborina i s laganim vjetrovima.

Protiv pepelnice preporu─Źamo primijeniti pripravke na osnovi Penkonazola i Prokvinazida,sa dodatkom sumpora da bi produ┼żili djelovanje.

TOPAS ili TALENDO/TEKU─ćI SUMPOR SC + PERGADO MZ (na bazi manipropamida)- plamenja─Źa

Sve pripravke, program za┼ítite i savjete mo┼żete prona─çi u Agro-eno centru Demetra.

Patricia Rumac, bacc.ing.agr- vinarstva

agroeno.demetra@gmail.com

 

NOVA OBJAVA 06.07.2013

SAVJET VINOGRADARIMA 6.7.2013

Posljednjih dana stvoreni su uvjeti za razvoj pepelnice (Uncinula necator), preporuka vinogradarima da se krene u intenzivnu zaštitu od pepelnice sa preparatima na bazi prokinazida (Talendo, Topas) ili spiroksamina, tebukonazola i triadimenola (Falcon EC 460).

U kombinaciji :

Topas + SUMPOR SC 80 / Chromosul - DOBIVATE NEPROBOJNI ŠTIT ZA PEPELNICU.

 

Na sortama sklonim pepelnici i u vinogradima koji su joj skloni izme─Ĺu dva prskanja dobro je primijeniti i sumporenje vinograda Sumpornim pra┼íivom.

Sve pripravke, i savjete mo┼żete prona─çi u Agro-eno centru Demetra.

Patricia Rumac, bacc.ing.agr- vinarstva

agroeno.demetra@gmail.com

 

NOVA OBJAVA 23.07.2013

Savjeti vinogradarima, 23.07.2013

Vremenski uvjeti tijekom protekla dva tjedna pogodovali su ┼íirenju uzro─Źnika najzna─Źajnije bolesti vinove loze,pepelnice (Uncinula necator).

U vinogradima s osjetljivim sortama, te na lokalitetima pogodnim za ┼íirenje pepelnice, upotrebite Postalon, Talendo EC, Falcon 460 EC uz dodatak okva┼íiva─Źa za bolje prijanjanje posebnu pa┼żnju posvetiti kvalitetnom ┼íkropljenju zone grozda. Izme─Ĺu dva tretiranja potrebno je zapra┼íivati vinovu lozu sumpornim prahom.

Vinograde bez karakteristi─Źnih simptoma bolesti preporu─Źujemo preventivno za┼ítititi pripravcima naosnovi bakra uz dodatak sumpornih pripravaka. Za┼ítitu obavite tijekom ranog jutra ili u ve─Źernjim satima, kad su temperature ni┼że.

arhiva_artikala
foto_arhiva
video_arhiva

Ku─ça Belice

Ponuda turisti─Źkog sadr┼żaja posjet "KU─ćA BELICE" u Kastvu.

Obilazak individualnih posjetitelja u sklopu Ku─çe Belice sa postavom koju vodi educirani stru─Źni suradnik.Prezentacija prikazanih povijesnih izlo┼żaka, te prezentacija Belice u prostoru Ba─Źvarije, koja je u sklopu ku─çe.

Organizirane skupine posjetitelja u grupama preko 10 po najavi na kontakt telefon i van radnog vremena.

Radno vrijeme:

─îetvrtak 17.00 do 21.00
Petak 17.00 do 21.00
Subota 17.00 do 21.00
Nedjelja 17.00 do 21.00

 

Kontakt telefon:  091 622 7921


 

demetra

15.09.2014 - Vinifikacija
Ponuda ENOLOŠKOG programa za sezonu 2014

Od sada nadalje u ovom polju mo─çi ─çete vidjeti svaku novu obavijest koju nam proslijede iz Demetre.Sve obavijesti biti ─çe sortirane prema datumima kako bi lako mogli pratiti svaku novost. Dovoljno je da kliknete na tekst ispod datuma i direktno Vas vodimo na tra┼żenu stranicu.Hvala!

Copyright © 2020 Udruga Belica. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Top